10 januari 2016

Allergisch voor lupinemeel: klachten en behandeling

Veel mensen zijn zonder dat ze het weten allergisch voor lupine en lupinemeel. De stof wordt vaak gebruikt als goedkoop alternatief voor sojameel en wordt in veel voedingsmiddelen verwerkt. Met name mensen die allergisch zijn voor pinda's en noten moeten extra opletten. De klachten variëren van hoesten, benauwdheid tot acute astma. Het is verstandig om altijd goed op het etiket te kijken. Allergisch voor lupine? Lees dan in dit artikel welke stoffen je moet vermijden!

Ik ben allergisch voor lupine?

Veel mensen weten niet dat ze allergisch zijn voor lupinemeel. Deze stof zit verwerkt in veel verschillende soorten voedingsmiddelen. Vaak zit de stof een beetje verstopt waardoor je niet snel zult denken aan een allergie voor lupine.

De klachten bij een allergie voor lupine

Veel van de klachten lijken op een allergie die veroorzaakt wordt door andere voedingsstoffen, pollen of mijten. Je moet dan denken aan het volgende:

  • Benauwdheid
  • Misselijkheid
  • Jeuk in de mond (en netelroos)
  • Jeuk in de keel
  • Hoesten en niezen
  • Angioedeem
  • Anafylaxie
  • Acute astma

De klachten treden met name op direct na het eten van voedingsmiddelen waar lupine in zit verwerkt. De voedingsproducten waar lupinemeel in zit verwerkt zijn bijvoorbeeld: chips, koekjes, pannenkoekmeel, brood en kruidenmixen.

Lupine is in opmars

Het gebruik van lupinemeel is in opmars. Lupine is een goed alternatief voor genetisch gemodificeerd soja en kan daarom prima gebruikt worden in veel voedingsstoffen. Men vermoed dat mensen met een pinda-allergie extra gevoelig zijn voor het gebruik van lupine in voedingsmiddelen, lupine lijkt qua voedingsmiddel namelijk het meest op de pinda. Het is daarom belangrijk om bij een pinda-allergie extra goed te letten op het etiket en lupinemeel te detecteren.

Waarom wordt het gebruikt?

De stof lupine wordt met name gebruikt omdat het een goedekoop alternatief is voor sojameel. Het is daarom economisch zeer aantrekkelijk om deze stof te gebruiken. Voedingsmiddelen kunnen op die manier goedkoper gemaakt worden. De stof kan in praktisch elk voedingsmiddel zijn verwerkt. Denk ook aan taartbodems, saus, snacks, wafels, bladerdeeg, pasta's en dressings.

Het etiket en lupinemeel

Stel dat je vermoed dat je een lupinemeel allergie hebt. Waar let je dan op? Op welk onderdeel van het etiket kijk je dan? Let vooral op de volgende zaken. Als er één of meer van deze middelen op het etiket staat vermeld, dan is de kans groot dat het lupinemeel betreft. Je kunt het product dan beter niet aanschaffen. Het is raadzaam om te zoeken naar een alternatief waar lupine niet in zit verwerkt. In de meeste gevallen bevatten de biologische producten geen lupinemeel. Biologische producten zijn doorgaans wel duurder. Als het etiket één van de volgende stoffen bevat is het raadzaam om het niet aan te schaffen:

  • Okara
  • Lupine
  • Lupini
  • Loyu
  • Lopino
  • Eiwitconcentraat
  • Lupinestukjes
  • Tremocos
  • Lupinemeel

Tot slot

Wil je zeker weten of je allergisch bent voor lupine? Laat je dan testen bij de huisarts. Bij de huisarts kun je een allergietest laten uitvoeren. Let wel op dat de allergietest vaak niet vergoed wordt door de ziektekostenverzekeraar.

Lees 3138 keer Laatst aangepast op woensdag, 13 januari 2016 14:10

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

659 reacties