08 januari 2016

Open wonden bij de diabetische voet: voetzorg en diabetes

Patiënten met diabetes of suikerziekte hebben speciale voetenzorg nodig. Er ontstaan vaak open wondjes en open plekken op de voeten die behandeld moeten worden door de medische pedicure. De huisarts of de podoloog kan u doorverwijzen naar de juiste pedicure. De behandeling wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Waar let u op bij suikerziekte en hoe vaak heeft u deze zorg nodig? Behandel open wonden altijd zo snel mogelijk!

Pijnlijke wonden bij suikerziekte

Veel mensen met suikerziekte krijgen vroeg of laat last van open plekken en wonden op de voeten. Bij diabetes is het namelijk zo dat de bloedvaten zich vernauwen en voor problemen kunnen zorgen. Met name de voeten zijn extra gevoelig en kunnen snel open wonden krijgen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de pedicure en huisarts te bezoeken. De pedicure kan de open wonden helen en verzorgen. Suikerziekte is een groot probleem in Nederland maar met de juiste zorg kan men open wonden voorkomen.

Waarom open wonden bij de voeten?

Suikerziekte patiënten krijgen vaak open wonden bij de voeten omdat het gevoel in de voeten langzaamaan verdwijnt. Door het verminderde gevoel lopen mensen anders dan ze gewend zijn en kunnen open plekken ontstaan. Daarnaast kan er veel druk komen te liggen op plekken waar de huid erg dun is. Een open plek die kan gaan bloeden is dan al snel gemaakt. Mensen met suikerziekte kunnen de voeten ook anders neerzetten dan voorheen. Op die manier is er wederom sprake van een vergrote kans op open wonden. Ook bloedvaten komen in de problemen. Er kan dan sprake zijn van afsterving en dunne plekken.

  • De huid is vaak erg dun bij diabetes patiënten
  • De huid is vaak minder doorbloed bij suikerziekte
  • De stand van de voeten verandert vaak

De medische pedicure kan uw voeten behandelen!

De diabetische voet extra goed verzorgen

Mensen met suikerziekte type 2 zijn vaak iets ouder. Dit betekent dat er extra zorg nodig is voor de diabetische voet. Via de ziektekostenverzekeraar kan een behandeling bij de pedicure vergoed worden. Het is wel eerst nodig om langs de huisarts te gaan. De huisarts kan u doorverwijzen naar de podoloog. De podoloog kan u vervolgens een indicatie geven en bepalen hoeveel behandelingen u ongeveer nodig heeft om de voeten in goede conditie te houden. De podoloog zal u doorsturen naar een medische pedicure. De behandelingen worden vergoed.

Hoeveel pedicure behandelingen krijgt u vergoed?

Een behandeling bij de medische pedicure krijgen mensen met suikerziekte vaak vergoed. De vergoeding vindt plaats vanuit de basisverzekering. Er hoeft geen verplicht eigen risico te worden betaald. Dit betekent dat de volledige behandeling dus gratis is. De medische pedicure controleert de conditie van de voeten. Een cosmetische behandeling wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Wondjes en wonden bij diabetes

De huid van suikerziektepatiënten is doorgaans minder doorbloed. Dit kan leiden tot open wonden en plekken. Het begint vaak met kleine wondjes die later kunnen uitgroeien tot grote doorbloede plekken die erg pijnlijk zijn. De klachten beginnen doorgaans als eerste bij de voeten omdat daar de doorbloeding vaak het minst is. De huid kan ook vaak droog zijn en is tevens gevoelig voor infecties. De medische pedicure verkoopt vaak speciale crèmes die infecties kunnen voorkomen.

Hoe maakt u een afspraak bij een pedicure?

Het is altijd belangrijk om eerst een afspraak te maken bij de huisarts. De huisarts kan u namelijk doorverwijzen. Als u geen suikerziekte indicatie heeft, dan krijgt u uw behandeling meestal niet vergoed. Als u een aanvullende verzekering heeft afgesloten is dat anders. In dat geval kan er sprake zijn van een vergoeding. Het is dan van belang welke indicatie u heeft gekregen van de huisarts. Als u bijvoorbeeld reumatoïde artritis heeft, dan krijgt u vaak wel een aantal behandelingen per jaar vergoed. Als u alleen reuma heeft krijgt u geen vergoeding. Kijk altijd bij de polisvoorwaarden wat u wel en wat u niet vergoed krijgt.

  • Een afspraak maakt u door direct te bellen met de pedicure
  • U kunt ook een afspraak laten maken via de huisarts
  • Maak altijd een afspraak met een medische pedicure

Tot slot

Het is van belang om uw voeten goed te laten onderzoeken door een medische pedicure. Als u suikerziekte heeft moet u zorg van de voeten dus absoluut niet onderschatten. Als u een infectie oploopt kan dat gevaarlijk zijn voor uw hele lichaam. Een infectie kan makkelijk via de voeten in de bloedbaan terecht komen. Er kan dan sprake zijn van bloedvergiftiging. U kunt deze complicaties voorkomen door regelmatig een afspraak te maken met de medische pedicure.

Lees 2358 keer Laatst aangepast op vrijdag, 08 januari 2016 13:14

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

1602 reacties