14 januari 2016

Wat is de beste zithouding tijdens het poepen?

Wat is eigenlijk de beste zithouding tijdens een bezoek aan het toilet? Zit jij goed op de wc? Een verkeerde zithouding kan schadelijke gevolgen hebben voor de blaas en anus. Je kunt bijvoorbeeld aambeien ontwikkelen. Wat is de beste houding tijdens het poepen en plassen? Ontdek in dit artikel de beste toilethouding tijdens het poepen.

Een juiste zithouding op de wc

Poepen lijkt zo makkelijk, maar zit jij wel goed op de wc tijdens de grote boodschap? Hoe gaat het plassen eigenlijk? Sta je te plassen als man of kun je beter gaan zitten? In de wandelgangen hoort men vaak verhalen over een verkeerde plashouding. Moet je als vrouw voorover gebukt gaan zitten tijdens het plassen of moet je vooral met een rechte rug het plasje gaan plegen?

Plassen of poepen?

Moet jij altijd plassen als je moet poepen? Bij veel mensen ontspant er veel tijdens het poepen, zo ook de kringspier van de blaas. De kringspier van de anus ontspant tijdens het poepen. Beide kringspieren liggen dicht bij elkaar waardoor het signaaltje om te ontspannen ook vaak naar de blaas gaat. Beiden kringspieren ontspannen zich waardoor er tijdens het poepen ook vaak geplast moet worden. Dit geldt niet voor iedereen. Er zijn mensen die óf alleen moeten poepen óf alleen moeten plassen.

Ook mannen kunnen beter zittend plassen

Plassen: staan of zitten?

Poepen en plassen zijn natuurlijk twee afzonderlijke zaken. Toch is het ook belangrijk om het plasgedrag er bij te pakken. Veel mannen staan te plassen. De vraag is natuurlijk wat beter is: zittend of staand plassen? Het is beter om zittend te plassen, ook voor mannen. Dit heeft te maken met de bekkenbodem. Een staande plashouding betekent dat je de bekkenbodemspieren aanspant en soms weer ontspant.

Op een juiste manier plassen en poepen

Wanneer er altijd al een verkeerde houding is aangenomen, is het moeilijk om deze te veranderen. Toch is het verstandig om zo voreg mogelijk te beginnen met het aannemen van een juiste houding. In principe draait alles om de bekkenbodemspieren. Deze moet je zo goed mogelijk ontspannen. Ook de kringspier van de anus moet goed ontspannen zijn tijdens het poepen. Houd rekening met het volgende:

  • Ga rechtop zitten tijdens het plassen;
  • Ga met een iets ronde rug poepen;
  • Houd de voeten plat op de grond;
  • Ontspan je lichaam;
  • Ga niet persen tijdens het plassen / poepen;
  • Knijp de plas er ook niet uit en knijp niet af.

Problemen met de kringspier?

In Nederland hebben veel mensen last van aambeien. Dit heeft vaak veel te maken met de poephouding. Aambeien zijn opgezwollen en uitgezakte zwellichamen. De zwellichamen kunnen zo opgezwollen zijn dat ze zichtbaar uit de anus liggen. Inwendige aambeien is ook mogelijk. De zwellichamen zijn dan niet zichtbaar, maar kunnen wel gevoeld worden. Aambeien zijn vaak pijnlijk en kunnne voor veel ongemakken zorgen. Daarnaast kunnen mensen zich ook onzeker voelen als er sprake is van aambeien. Het is raadzaam om de huisarts in te schakelen als er sprake is van aambeien. Ga nooit persen tijdens het poepen, dit zorgt er juist voor dat je aambeien ontwikkelt.

Tot slot

Een juiste poephouding laat de anus goed ontspannen waardoor ontlasting het lichaam makkelijk kan verlaten. Je hoeft niet te persen tijdens het poepen. Wie wel gaat persen maakt kans om aambeien te ontwikkelen. Zowel voor mannen als vrouwen is het verstandig om zittend te plassen. De bekkenbodemspieren kunnen dan beter ontspannen. Nadrukken of afknijpen is niet raadzaam na het plassen. Heb je problemen met het plassen of het poepen, ga dan naar de huisarts!

Lees 3300 keer Laatst aangepast op vrijdag, 15 januari 2016 13:25

Gerelateerd

  • Vaak poepen en een snelle stofwisseling

    Een snelle stofwisseling kan leiden tot het vaak moeten poepen. De meeste mensen moeten op een dag ongeveer één tot twee keer naar de wc om hun behoefte te doen. Wanneer de darmen snel overgeprikkeld zijn kan het voorkomen dat je veel vaker moet poepen. Dit is niet normaal. De darmen kunnen te weinig voedingsstoffen opnemen. Ontlasting is daarom vaak ook waterig en dun. Bij langdurige diarree kun je beter de arts raadplegen. Vaak moeten poepen is vervelend. Lees hier over de oorzaken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

714 reacties