03 januari 2016

Het salaris van een afgestudeerde psycholoog

Het salaris van een psycholoog is relatief laag. De hoogte van het salaris hangt sterk af van de richting waar men werkzaam in wordt. In het bedrijfsleven wordt doorgaans meer verdient. Veel psychologen komen moeilijk aan een baan die op universitair niveau zit. Een afgestudeerde psycholoog maakt grote kans om werkloos te raken. Een nieuwe trend is de zogenaamde werkervaringsplaatsen. Dit betekent dat je werkervaring kunt vergaren. Helaas worden jonge psychologen daardoor vaak flink uitgebuit. Welk salaris mag een jonge starter op z'n minst verwachten van zijn werkgever? Wat ben je waard als afgestudeerde psycholoog?

De universitaire studie psychologie?

Een zeer populaire studie in Nederland is de studie psychologie. De studie wordt in bijna alle grote studentensteden aangeboden en duurt in de meeste gevallen drie jaar voor de Bachelor graad en één tot twee jaar voor de Mastergraad. De studie wordt gezien als een zeer brede studie. Dit betekent dat je na het afstuderen in veel beroepstakken terecht kunt komen. Een populaire richting is de GGZ kant. De Geestelijke Gezondheidszorg kant wordt gezien als een postmaster studie. Naast de GGZ kant zijn er natuurlijk nog veel meer richtingen te noemen. Denk bijvoorbeeld aan de AOP (arbeids-en organisatie)psychologie kant, de neuropsychologie richitng en de onderzoekskant.

Wat verdient een psycholoog eigenlijk?

De hoogte van het salaris is zeer verschillend per vakgebied. In het bedrijfsleven wordt doorgaans meer verdient. Ook psychologen die zelfstandig werken verdienen doorgaans meer salaris. Neurowetenschappers verdienen doorgaans minder salaris dan psychologen die werkzaam zijn in bijvoorbeeld de marketing of reclamewereld. In de meeste gevallen verdienen net afgestudeerde psychologen geen hoog salaris. Dit heeft te maken met de sector waar ze werkzaam in zijn. Daarnaast is er geen krapte op de arbeidsmarkt voor psychologen. Dit resulteert in weinig werk en een relatief laag salaris.

Een pycholoog verdient ongeveer €2.500 bruto per maand

Het salaris van een psycholoog

Wil je het startsalaris voor een psycholoog graag weten? Kijk dan in het onderstaand overzicht. De bedragen zijn Bruto salarissen op basis van 1 fte (een volledig dienstverband). Dit betekent dat je dus fulltime werkt. De bedragen zullen lager zijn als je minder dan 1 fte werkt. De bedragen zijn per maand en gelden voor starters die zich voor het eerst begeven op de (psychologen) arbeidsmarkt.

 • GGZ psycholoog: €2.550
 • Klinische psycholoog: €4.000
 • Psychotherapeut: €3.600
 • AOP-psycholoog: €2.600
 • Marketingspsycholoog: €2.800
 • Neuropsycholoog: €2.300
 • Wetenschapper / Onderzoeker: €2.500

Wat mag je verwachten van het salaris van een psycholoog?

Veel starters denken dat het salaris voldoende hoog zal zijn om een leuk en goed leven te kunnen leiden. Is dit wel echt zo? Vaak valt de realiteit tegen en ligt het salaris veel lager dan je in eerste instantie dacht. In de meeste gevallen wordt er geen contract voor langere tijd aangeboden. Daarnaast kan het salaris vaak ook lager liggen dan in het overzicht genoemd is. Dit heeft te maken met de regio waar men werkzaam is, met de man-vrouw verdeling en met de krapte op de arbeidsmarkt. Als er meer psychologen nodig zijn, dan is de kans groot dat het salaris hoger zal uitvallen.

Onderhandelen over het salaris?

Hoe zit het eigenlijk met de onderhandeling? Kun je het salaris omhoog schroeven tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek? In de meeste gevallen kun je dit wel vergeten. Er wordt bijna altijd gebruik gemaakt van een CAO. Het salaris is in dat geval afgestemd op de voorwaarden die in het CAO zijn vermeld. Een beginnende psycholoog zal dan in een bepaalde schaal terecht komen en zal beginnen met de eerste trap. De eerste trap ligt helemaal bovenin in de schaal en is vaak trede 0. Het salaris kan daardoor lager uitpakken dan in het overzicht vermeld. Onderhandelen over de trede van de schaal is vaak erg lastig en kan soms in verkeerde aard vallen.

Aan het werk voor een kleine vergoeding?

In Nederland is het helaas zo dat er veel te veel psychologen zijn afgestudeerd om de huidige arbeidsmarkt te kunnen vullen. Dit betekent dat er veel afgestudeerden werkloos worden na het afronden van de studie. Het komt ook veel voor dat afgestudeerde psychologen moeten uitwijken naar banen die (ver) onder het opleidingsniveau liggen. Denk dan bijvoorbeeld aan een baan als callcenter agent. Een nieuwe trend is het accepteren van werkervaringsplaatsen. Net afgestudeerde psychologen kunnen zo aan de nodige werkervaring komen. Een groot nadeel van deze ontwikkeling is de uitbuiting die dan plaatsvindt: weinig tot geen salaris voor het verrichten van veel arbeid.

Waar kun je psychologie studeren?

In welke steden kun je psychologie studeren? In Nederland kun je in bijna elke studentenstad de studie psychologie volgen. In Groningen, Maastricht, Enschede en Amsterdam zitten grote universiteiten waar veel psychologie studenten hun diploma halen. Niet elke universiteit heeft eenzelfde strategie. In Groningen ligt de nadruk veel op onderzoek. Statistiek is daar ook erg belangrijk. In andere steden, bijvoorbeeld Amsterdam en Maastricht, ligt de nadruk meer op de GGZ kant. Je kunt psychologie ook studeren in het buitenland. In Scandinavië en Duitsland betaal je geen collegegeld en is het opleidingsniveau op goed niveau. In België liggen de collegegelden een stuk lager. Zeker de moeite waarde om over na te denken! In Nederland kun je de opleiding psychologie studeren in de volgende steden:

 • Groningen (Rijksuniversiteit Groningen)
 • Amsterdam (Universiteit van Amsterdam)
 • Amsterdam (Vrije Universiteit Amsterdam)
 • Rotterdam (Erasmus Universiteit Rotterdam)
 • Maastricht (Maastricht University)
 • Enschede (Universiteit Twente)
 • Utrecht (Universiteit Utrecht)
 • Leiden (Universiteit Leiden)
 • Tilburg (Tilburg University)
 • Nijmegen (Radbound Universiteit Nijmegen)

Wat verdient een HBO psycholoog?

Psychologie kun je niet alleen studeren aan de universiteit. Ook aan een HBO instelling kun je psychologie studeren. De studie heet dan vaak toegepaste psychologie. Je wordt in dat geval opgeleid tot een psychologie die inzetbaar is in veel verschillende werkvelden. De meeste studenten kiezen voor de richting arbeid- organisatie en personeelspsychologie. Een groot deel van de afgestudeerde HBO'ers stroomt door naar de universiteit. Via een schakeljaar kunnen HBO psychologen de WO opleiding psychologie afronden. Een HBO psycholoog verdient doorgaans €300 minder dan een WO psycholoog. De verschillen kunnen groter zijn bij verschillende beroepstakken.

De arbeidsvoorwaarden

Bekijk en vergelijk altijd goed de arbeidsvoorwaarden. In de meeste gevallen wordt er gewerkt met een schalensysteem. Je wordt dus ingedeeld in een schaal en in een bepaalde trede. Veel werkgevers geven een dertiende maand. Dit is een bonus die je aan het einde van het jaar, in december, ontvangt bovenop je normale salaris. De meeste werkgevers geven een 13e maand dat overeenkomt met een normale maandloon. Werkgevers zijn in de meeste gevallen verplicht om vakantiegeld uit te keren. Je ontvangt het vakantiegeld meestal in de maand mei.

Psychologie combineren met Economie is een gouden combinatie!

Waar werken psychologen meestal?

Als psycholoog kun je in veel werkgebieden aan de slag. Houd er wel rekening mee dat er concurrentie is vanuit overige studierichtingen. Een marketingspsycholoog heeft bijvoorbeeld veel concurrentie van economie- en marketingstudenten. Deze studenten zijn afgestudeerd van de faculteit economie en bedrijfskunde. Potentiële werkgevers zijn vaak geneigd om studenten van de economie en bedrijfskunde faculteit eerder uit te nodigen voor een gesprek en eerder aan te nemen. Dit heeft te maken met de directe relatie tussen studie en werk. Ook in de gezondheidszorg kan de afgestudeerde psycholoog tussen wal en schip raken. Houd rekening mee dat er dus veel concurrentie is. Je kunt de concurrentie verkleinen door verschillende vakken te volgen van diverse faculteiten. Op die manier word je waardevoller en meer een allrounder.

Salarissen vergelijken op internet

Het is, voor je een sollicitatiegesprek ondergaat, altijd raadzaam om eerst goed onderzoek te doen naar de arbeidsvoorwaarden. Zoek naar vacatures die lijken op jouw vacature. Zoek naar positiets die vergelijkbaar zijn en bekijk de randvoorwaarden. Is er sprake van een dertiende maand? Is er sprake van een bonusstructuur? Hoeveel vakantiedagen krijg je en krijg je extra voordelen (bijvoorbeeld een tablet van de zaak). Het is dus altijd verstandig om het internet af te speuren naar vacatures die overeenkomen. Wie meer weet, staat sterker bij het sollicitatiegesprek en bij het arbeidsvoorwaardengesprek. Als je weet wat je waard ben, dan kun je een tegenbod ook beter verantwoorden naar de werkgever en naar je zélf.

Lees 2987 keer Laatst aangepast op woensdag, 13 januari 2016 16:25

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

4 reacties

 • Reactielink erjilopterin maandag, 01 juni 2020 09:55 Geplaatst door erjilopterin

  Hey there! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good success. If you know of any please share. Thank you!

 • Reactielink fleck water softener where to buy zondag, 05 april 2020 13:26 Geplaatst door fleck water softener where to buy

  Hey there! I simply would like to give you a big thumbs up for your excellent info you have got here on this post.
  I am coming back to your web site for more soon.

 • Reactielink Spiegeloog dinsdag, 27 maart 2018 16:21 Geplaatst door Spiegeloog

  De in dit artikel gehanteerde onderverdelingen maken het niet overzichtelijker op. Je kunt beter grofweg een scheiding maken tussen gezondheidszorg en niet-gezondheidszorg.

  In de gezondheidszorg verdienen psychologen, van basispsycholoog tot psycholoog-specialist, binnen de CAO GGZ en CAO Ziekenhuizen tussen de € 2.500 en € 7.500 per maand, exclusief toeslagen.

  Vrijgevestigd psychologen (alleen BIG-geregistreerd, dus gz-psychologen, psychotherapeuten of klinisch (neuro)psychologen) hebben geen salaris maar omzet en winst (of verlies), die afhangt van de grootte van hun praktijk en de hoeveelheid werkzaamheden die ze daarbinnen uitvoeren. De winst is over het algemeen wel hoger dan bij bovenstaande collega's in loondienst, maar er wordt dan ook ondernemersrisico gelopen en daarnaast moeten van de omzet premies worden afgedragen (pensioen, AOV en andere verzekeringen).

  In de wetenschap belanden psychologen in functies als onderzoeksassistent, promovendus, universitair docent, universitair hoofddocent of hoogleraar. De salarisschalen bij deze functies zijn op te zoeken in de CAO universiteiten en variëren van grofweg € 2000 tot € 8.500 (en soms nog hoger voor zeer hoog aangeschreven psycholoog-hoogleraren).

  Afgestudeerde psychologen die in het bedrijfsleven belanden zijn werkzaam in tal van functies en hun salariëring valt niet duidelijk te verwoorden. Je kunt dan beter zoeken naar het salaris van de functie waarin deze psychologen zijn beland.

  De markt is al lang niet meer zo pessimistisch als vroeger, de meeste psychologen komen prima aan werk en hoeven er niet meer moeite voor te doen dan de tegenwoordig vers afgestudeerde basisarts. Je moet alleen in het begin niet te kieskeurig zijn en niet te veel noten op je zang hebben maar blij zijn met wat je krijgt aangeboden. Na je vervolgopleidingen kun je selectiever worden en is er werk genoeg (op het moment van schrijven meer dan 1000 vacatures voor gz-psychologen landelijk).

 • Reactielink Drs. R. van Manen donderdag, 05 januari 2017 14:43 Geplaatst door Drs. R. van Manen

  Geachte Dagmar,
  NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) en zorgverzekeringen werken uitsluitend samen met BIG-geregistreerde psychologen.

  Het valt mij op dat u de BIG-geregistreerde psycholoog niet expliciet noemt. Een BIG-geregistreerde psycholoog is een gezondheidszorgpsycholoog. Daarna kan de psycholoog i.o. specialiseren, deze specialisatie duurt 4 jaar na de BIG-registratie (6-7 jaar). Totaal 10-11 jaar. Dit noemt men de BIG-geregistreerde Klinisch psycholoog. Hetzelfde geldt voor de Klinisch neuropsycholoog, BIG-geregistreerd. Het is belangrijk dit te vermelden, omdat een master/basispsycholoog afstudeert als Klinisch psycholoog zonder BIG-registratie. Dit zou ik toch in uw artikel noemen. BIG-geregistreerde psychologen, zoals een Klinisch psycholoog, verdienen een startsalaris van €4000 - €4500.

  Wat bedoelt u met GGZ psycholoog?
  U spreekt over de onderzoekskant. Ik zou het expliciet noemen dat het wetenschappelijk onderzoek is. (dan maakt u gelijk onderscheid tussen de toegepaste psychologie en de academische psychologie)
  Daarnaast kan men kiezen voor de Klinische richting GGZ. Dan is men verplicht de BIG-registratie van 2 jaar te halen: gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog). Dit zou ik ook in uw artikel vermelden.

  M.a.w., een BIG-geregistreerde psycholoog is totaal 6-7 jaar bezig qua academische studie.

  Ik hoop van u te horen.

  Met collegiale groet.