06 december 2015

Koffie: levenselixer of dodendrankje?

Is koffie goed voor je of is het juist slecht voor je gezondheid? Uit onderzoek blijkt dat koffie zorgt voor een langer leven. Waarom is dat het geval en hoeveel koffie moet je dan drinken? Is koffie met melk ook gezond en kan koffie zorgen voor een kleinere kans om te sterven aan bepaalde aandoeningen? De vraag in dit artikel: is koffie een levenselixer of is het juist een dodendrankje!

Koffie en gezondheid

In Nederland wordt ontzettend veel koffie gedronken. Ook in Scandinavië (Zweden, Noorwegen) is koffie echt een must. Koffie wordt in principe overal gedronken, maar met name op het werk is het populair. Uit onderzoek blijkt dat koffie bepaalde aandoeningen kan voorkomen en dat het je leven kan verlengen. Waarom is dat eigenlijk zo? Moeten we met z'n allen nu massaal aan de koffie of is er iets anders aan de hand?

Voordelen van koffie drinken

Koffie verlaagt de kans op een hersenaandoening!

Er zijn verschillende voordelen van koffie. Als eerste is gebleken dat koffie de kans op overlijden verkleint. Wie dus een fanatieke koffie drinker is maakt een grotere kans om langer te leven. Uiteraard is het wel belangrijk om te begrijpen dat onderzoeken naar verbanden geen rekening houden met overige variabelen. Dat er een verband is gevonden betekent niet automatisch dat koffie de enige veroorzaker is.

Meer voordelen van koffie

Naast een langer leven werd er ook een effect gevonden ten aanzien van de bloeddruk, de kans op diabetis type 2, de kans op een hartaanval, leverfalen en de kans dat iemand zelfmoord pleegt. Wie koffie drinkt maakt dus minder kans om bepaalde lichamelijk aandoeningen te krijgen.

Werkt caffeïnevrije koffie ook?

Sommige Starbucks koffie specialiteiten bevatten meer dan 500 kcal!

Bijzonder aan het onderzoek naar koffie op je lichamelijke gesteldheid is dat caffeïnevrije koffie ook een positief effect laat zien. Je hoeft dus niet koffie te drinken waar caffeïne in zit. Wil je niet verslaafd raken aan dit wondermiddeltje? Kies dan voor caffeïnevrije koffie: wel de benefits, niet de verslaving.

Koffie zwart of met melk?

In principe maakt het niet zoveel uit of je koffie met of zonder melk drinkt. Koffiemelk bevat doorgaans wel veel vetten. Dit maakt koffie minder gezond. Koffie met suiker is niet gezond. Suiker wordt ook wel de witte dood genoemd en zorgt dat de positieve effecten van koffie verdwijnt. Ook ''speciale koffie'' is niet gezond. Denk dan aan koffie die je bijvoorbeeld bij de Starbucks kan kopen. Koffie waar veel suiker en vet aan is toegevoegd is juist ongezond. Deze koffie kan meer dan 500 kcal bevatten. Wil je genieten van de positieve effecten van koffie? Drink dan je koffie zo zwart mogelijk.

Is koffie slechter dan thee drinken?

Hoe zit het eigenlijk met de thee drinkers? Zijn de mensen die thee drinken gezonder dan mensen die koffie drinken? Het antwoord is eigenlijk niet echt eenduidig. Koffie kent vele voordelen. Koffie bevat onder andere veel antioxidanten. Toch kan koffie ook angstaanvallen veroorzaken bij een select aantal mensen. Thee bevat eveneens antioxidanten. Met name groene thee is gezond. Over beide drankjes valt dus iets te zeggen. Het advies is om gewoon lekker je favoriete drankje te blijven drinken.

Hoofdpijn in het weekend: koffie verslaving!

Voor veel mensen is het krijgen van hoofdpijn in het weekend door koffie veelvoorkomend. Waarom krijgen mensen hoofdpijn in het weekend? Volgens velen komt dat door de plotselinge stop van het koffie nuttigen. Je lichaam is verslaafd geraakt aan koffie en reageert met hoofdpijn bij een plotselinge stop.

Tot slot

Koffie is geen wondermiddeltje maar zeker ook geen dodendrankje. Er zijn voordelen en nadelen te noemen. Het advies is om gewoon koffie te blijven drinken als je dat lekker vindt. Een alternatief voor het warme drankje is het drinken van thee.

Lees 2537 keer Laatst aangepast op woensdag, 13 januari 2016 13:43

Gerelateerd

  • De 6 gezondste theesoorten

    Thee is erg gezond voor je lichaam, maar waarom is dat eigenlijk? In welke thee zit de meeste anti-oxidanten en in welke theesoort zit eigenlijk de meeste cafeïne? Is groene thee gezonder dan zwarte thee en hoe zit het eigenlijk met rooibos thee? De meest gezonde thee komt uit Japan en heeft de naam Matcha thee. Lees in dit artikel over verschillende soorten thee en laat je inspireren!

  • Hoofdpijn in het weekend: een koffieverslaving?

    Koffie is voor veel mensen het levensdrankje en moet gedronken worden om de dag goed door te komen. Toch kan koffie ook voor problemen zorgen. Veel mensen krijgen in het weekend last van hoofdpijn doordat ze niet op tijd koffie hebben gedronken. Hoofdpijn kan vervolgens de hele dag blijven hangen. Het is belangrijk om de symptomen goed in de gaten te houden. Wat kun je doen om je koffieverslaving in te dammen? Een paracetamol en keihard door blijven drinken of zijn er andere mogelijkheden?

Meer in deze categorie: Word je dik van sushi? »

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

749 reacties