10 januari 2016

Ben jij ook allergisch voor alcohol?

De symptomen die men ziet bij een allergie voor alcohol komen veel overeen met een allergie voor andere stoffen. Het is daarom moeilijk om te bepalen of je daadwerkelijk allergisch bent voor alcohol. Een veel voorkomend symptoom is een ontstoken huid, verhoogd hartslag en moeilijk ademen. Een alcohol allergie is vervelend en kan gevaarlijk zijn. Laat je onderzoeken door een huisarts. De huisarts kan een allergie test voor je aanvragen. Ben jij allergisch voor alcohol of heb je een intolerantie? Lees in dit artikel over de gevaren van een allergie voor alcoholische drankjes!

Een alcohol allergie: kan dat eigenlijk?

Mensen kunnen voor veel voedingsmiddelen allergisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan een allergie voor brood, gluten en lupinemeel. Minder bekend is een allergie voor alcohol. Hoe zit het eigenlijk met een alcohol allergie. Wat zijn de symptomen, de klachten en zijn er ook medicijnen beschikbaar? Kun je je ook laten testen op een alcohol allergie? Ontdek ik dit artikel de noodzakelijke informatie bij een allergie voor alcohol.

Symptomen bij een alcoholintolerantie

Het is vaak moeilijk om een alcohol allergie te achterhalen. De meeste mensen proberen op een avond één soort alcohol te nuttigen. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van alleen bier of alleen rode wijn. De volgende ochtend of dezelfde avond moeten de effecten zichtbaar zijn als er sprake is van een allergie. Veel mensen verwarren echter de negatieve effecten van alcohol met een alcohol allergie. Wie de volgende ochtend een kater heeft door de alcohol heeft niet direct een allergie te pakken. De volgende symptomen vindt men bij een intolerantie voor alcohol:

  • Braken en misselijkheid
  • Rode vlekken
  • Buikpijn
  • Verstopte neus en keel
  • Versnelde hartslag
  • Ontstoken huid (netelroos)

Ongeveer 2% van alle mensen heeft een allergie te pakken

Allergie voor alcohol of voor sulfiet?

Het drinken van alcoholische drankjes betekent niet dat je alleen maar alcohol drinkt. In veel dranken (bier, wijn) zitten stoffen die ook een allergie kunnen veroorzaken. Je kunt dus een allergische reactie oplopen door het drinken van alcoholische drankjes. Je bent dan niet allergisch voor de alcohol, maar voor bijvoorbeeld sulfiet of het allergeen histamine.

  • Histamine: deze stof is te vinden in wijn, bier en in sterke drank;
  • Sulfiet: deze conserveringsmiddel is te vinden in (witte) wijn en bier. In rode wijn zit minder sulfiet;
  • LTP: deze stof is een proteïne-allergeen. De stof kan een allergische reactie veroorzaken en is te vinden in met name rode wijn.

In dranken zitten dus veel meer potentiële allergenen dan alleen alcohol. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

Allergietest: hoe gaat dat?

Bij een allergietest wordt er gekeken of er allergenen in het bloed aanwezig zijn. De allergenen zijn een indicatie dat er sprake is van een allergie. Een allergietest kan bestaan uit een huidpriktest of bijvoorbeeld een bloedtest. Als reactie op allergenen gaat het afweersysteem van het lichaam hier op reageren. In het bloed zijn die deeltjes dan op te sporen. Een bloedtest wordt daarom ook vaak gebruikt. Een allergietest kan worden uitgevoerd door de huisarts. Ook kan er bij een laboratorium een bloedtest worden afgenomen. Let op dat een allergietest niet altijd wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Tot slot

Een allergie voor alcohol komt voor, echter hebben maar weinig mensen ook echt een allergie te pakken. Ongeveer 2% van alle mensen heeft daadwerkelijk een allergie, terwijl ongeveer 18% van de mensen een allergie denkt te hebben. Het is verstandig om de huisarts in te schakelen als er sprake is van een verdenking van een allergie. De huisarts kan een onderzoek laten uitvoeren. Ook kun je in een laboratorium je bloed laten onderzoeken op allergenen. Het is beter om zeker te weten dat je een alcohol allergie hebt, de klachten kunnen namelijk behoorlijk heftig zijn!

Lees 4730 keer Laatst aangepast op dinsdag, 12 januari 2016 13:21

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

704 reacties