15 november 2015

Lusteloos, moe en vermoeidheid: heb ik een burn-out?

In Nederland komt een burn-out vaak voor. Een burn-out kenmerkt zich door extreme vermoeidheid, lusteloosheid en nergens meer zin in hebben. Mensen die een burn-out hebben zijn overspannen en kunnen weinig prikkels meer aan. Een burn-out is gevaarlijk en de effecten moeten niet onderschat worden. Een burn-out wordt vaak laat herkend. Het is belangrijk om de verschijnselen te begrijpen en te onderkennen. Wat moet je doen bij een burn-out en hoe voorkom je een burn-out in de toekomst?

Overspannen en een burn-out

Mensen die zelf ooit eens een burn-out hebben meegemaakt weten dat de effecten van een overspannen toestand nooit onderschat moet worden. Een burn-out kenmerkt zich door extreme vermoeidheid en lusteloosheid. Je hebt nergens meer zin in en hebt geen zin om mensen te ontmoeten. Daarnaast is het moeilijk om naar je werk te gaan en je hebt moeite om uit je bed te komen. Je hebt eigenlijk nergens meer zin in. Mensen met een burn-out moeten geholpen worden. Een langdurige burn-out kan gevaarlijk zijn voor je lichaam. Het is daarom belangrijk om een overspannen toestand zo snel mogelijk te bestrijden. 

Waarom worden mensen overspannen?

Misschien vraag je je wel eens af waarom mensen overspannen worden. Een persoon kan door verschillende oorzaken overspannen raken. In de meeste gevallen is er sprake van een onhoudbare situatie op het werk. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken: 

  • Pesterijen op het werk en/of studie;
  • Geldproblemen en niet aan financiële verplichten kunnen voldoen;
  • Te veel werken waardoor je geen rust meer krijgt;
  • Ontevredenheid en niet uit die situatie kunnen ontsnappen.

Bovenstaande voorbeelden zijn veelvoorkomend en kunnen een persoon op den duur overspannen maken.

Ik word gepest op het werk

Mensen die op het werk worden gepest lijden hier onder. Als pesterijen lang aanhouden veranderen er allerlei biologische processen in het lichaam. De hormoonhuishouding verandert onder andere. Er worden constant meer stress hormonen aangemaakt. Men voelt zich bang, angstig en probeert sociale interacties te vermijden. Men doet dit uit zelfbescherming. Pesterijen zijn extreem gevaarlijk voor het zelfvertrouwen. Op den duur kan een werknemer of student een burn-out krijgen.

  • In Nederland wordt één op de drie werknemers gepest op de werkvloer.

Pesterijen komen vaak voor in het bedrijfsleven. Ongeveer één op de drie werknemer wordt gepest en ervaart hier psychische schade aan. Het is belangrijk om pesterijen zo vroeg mogelijk te melden bij een vertrouwenspersoon. In sommige gevallen is het niet raadzaam om je direct leidinggevende op de hoogte te brengen. Een gepest persoon wordt doorgaans gezien als een zwak persoon. Het aankaarten van pesterijen kan daarom worden gezien als een zwakte. Het is wel raadzaam om contact op te nemen met een vertrouwenspersoon. Bijna elk bedrijf heeft een vertrouwenspersoon waar je mee kan spreken. Ook een bedrijfsarts kan fungeren als een vertrouwenspersoon. Het is extreem belangrijk om dit aan te pakken en pesterijen te melden.

Financiële problemen en een burn-out

Mensen met geldproblemen kunnen op den duur ook een burn-out ontwikkelen. Vaak is de situatie te complex en te onoverzichtelijk geworden. Men weet vaak niet meer waar hij/zij staat in het geheel. Er is dan vaak sprake van overmacht. Men weet niet meer wat er moet gebeuren om uit de benauwde situatie te komen. Financiële problemen vloeien vaak voort uit:

  • Langdurige werkloosheid;
  • Opgebouwde schulden die niet meer afgelost kunnen worden.

Wanneer de financiële situatie niet verbetert kan een persoon in een depressieve toestand komen. Vaak is er eerst sprake van een verminderd sociaal leven. Men komt de deur niet meer uit en vermindert in activiteit. Een inactieve situatie kan op den duur leiden tot een versnelling van burn-out verschijnselen. Het is erg belangrijk om vroegtijdig hulp te zoeken. Aangezien het zoeken naar hulp vaak als een zwakte wordt bevonden, is de geboden hulp vaak te laat en zijn mensen al in een dusdanig depressieve toestand gezonken dat de hulp minder effectief is.

Niet tevreden zijn met je werk en moedeloosheid

Vaak wordt een burn-out gelinkt aan werkproblemen. Veel mensen in Nederland zijn niet tevreden met het werk dat ze doen. Vaak vinden ze het werk te simpel, te moeilijk of ze vinden dat het salaris niet hoog genoeg is. Ook kan het werk te eentonig zijn. Veel mensen zijn te hoog opgeleid voor het werk dat ze doen. Dit wordt overschooling genoemd en is een groot probleem in Nederland en België. Overschooling kan op den duur zorgen voor een burn-out. 

  • Overschooling is een groot probleem in Nederland;
  • Veel mensen zijn hoog opgeleid, maar doen laaggeschoold werk. 

Te simpel en te eentonig werk kan op den duur leiden tot ontevredenheid, lusteloosheid en vermoeidheid. Een burn-out kan dus ook ontstaan in situatie waar de geest niet genoeg wordt uitgedaagd. Vaak is er sprake van een situatie die niet te veranderen is. Men heeft dus geen grip op de situatie. Wanneer het besef komt dat de situatie niet te veranderen is kan men overspannen raken. Een burn-out komt met name voor in callcenters en klantcontactcentra's

Contact zoeken met een psycholoog

Het is altijd raadzaam om een afspraak te maken met een psycholoog wanneer je vermoed dat jezelf of een vriend, vriendin of collega een burn-out heeft. Wacht nooit te lang met het maken van een afspraak en ga zeker niet hopen dat het allemaal vanzelf weer goed komt. In de meeste gevallen wordt de situatie alleen maar slechter. Een psycholoog kan je helpen met het zoeken naar de juiste oplossing. Ook een huisarts kan je helpen en / of doorverwijzen naar de juiste persoon. Een goed gesprek kan vaak al heel veel uitmaken en kan een overspannen persoon al in de juiste richting sturen. Naast een therapeutische behandeling kunnen medicijnen ook helpen. 

Medicijnen tegen depressiviteit

In Nederland slikken veel mensen medicijnen om niet (weer) in een depressieve fase te belanden. Het gebruik van deze medicijnen is een groot probleem voor veel mensen. De medicijnen kunnen namelijk verslavend werken. De medicijnen remmen bepaalde hormonen die je ongelukkig maken (of een ongelukkig gevoel geven). Het is in de meeste gevallen zeer raadzaam om deze deze zogenaamde ''stress blokkers'' niet te lang te gebruiken. Een arts, psycholoog of psychiater kan het juiste advies geven. 

Lees 2152 keer Laatst aangepast op woensdag, 06 januari 2016 14:40

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

402 reacties