01 december 2015

Vaak poepen en een snelle stofwisseling

Een snelle stofwisseling kan leiden tot het vaak moeten poepen. De meeste mensen moeten op een dag ongeveer één tot twee keer naar de wc om hun behoefte te doen. Wanneer de darmen snel overgeprikkeld zijn kan het voorkomen dat je veel vaker moet poepen. Dit is niet normaal. De darmen kunnen te weinig voedingsstoffen opnemen. Ontlasting is daarom vaak ook waterig en dun. Bij langdurige diarree kun je beter de arts raadplegen. Vaak moeten poepen is vervelend. Lees hier over de oorzaken.

Oorzaken van vaak poepen

Moet jij vaak naar de wc om te poepen? Het kan zijn dat je merkt dat jij veel vaker moet poepen dan je familie of je collega's. Hoe kan het dat jij zo vaak de behoefte moet doen en anderen niet? Heb jij een snelle stofwisseling waardoor je vaak moet poepen? De oorzaken van het vaak moeten poepen zijn divers. In de meeste gevallen is er sprake van een darmsysteem dat snel overprikkelt raakt. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen de darmen extra prikkelen. Je moet dan denken aan chocolade en koffie. Ook sigaretten kunnen de darmen extra prikkelen.

Voedingsmiddelen en spastische darm

In de meeste gevallen zullen bepaalde voedingsmiddelen de boosdoener zijn. De darmen worden extra geprikkeld na het eten van bijvoorbeeld chocolade. De stof zorgt dat de peristaltische beweging van de darmen extra intens is. Hierdoor zal ontlasting sneller het lichaam verlaten dan normaal het geval is. Niet alleen chocolade kan dat bewerkstelligen. Ook producten waar veel vezels in zitten verwerkt kunnen dat doen. De volgende voedingsmiddelen werken prikkelend op de darmen:

 • Chocolade
 • Producten met veel vezels
 • Koffie (sterke koffie, zwarte koffie)
 • Gebak (met veel suikers)
 • Vlees (met veel vetten)
 • Eieren
 • Melkproducten (kwark, yoghurt, melk)

Met name melkproducten kunnen de darmen intens laten reageren. Ook de maag kan vaak van streek raken bij het drinken van veel melk. Daarnaast bevat melk de stof genaamd lactose (een melksuiker) die het lichaam met speciale enzymen moet afbreken. Bij mensen waar deze enzymen niet tot nauwelijk aanwezig zijn kan het problemen geven. Vaak worden er heftige krampen gevoeld. Het advies is om melkproducten te laten staan of in zeer geringe mate te nemen. Het kan ook helpen om speciale tabletten te slikken die kunnen helpen om de melksuikers te verteren.

De ziekte van Crohn

Een bekende darmziekte is de ziekte van crohn en treft met name de dikke darm. Ook kunnen de overige darmen aangetast raken. Je moet dan denken aan de dunne darm, de maag en zelfs de slokdarm. Bij de ziekte van Crohn is er sprake van kleine ontstekingen en verklevingen. De darmen zijn dus aangetast. Een symptoom kan zijn dat je vaak naar de wc moet om te poepen. Krampen en een spastische darm wordt ook vaak bij deze ziekte genoemd. De ziekte van crohn is een ernstige ziekte. Bij verdenking is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen.

Hoe vaak poepen is normaal?

Het is normaal om één tot twee keer per dag te moeten poepen

Misschien vraag je je wel eens af of vaak poepen ongezond is. Het is normaal dat je één tot twee keer op een dag moet poepen. De meeste mensen moeten met name in de ochtend hun behoefte doen. In de ochtend komt het spijsverteringsstelsel weer op gang. De darmen geven daarom in de ochtend vaak het seintje dat je naar de wc moet. Naarmate de dag vordert kan het gebeuren dat je met name in de late middag weer moet. Dit is normaal.

Is vaak poepen ongezond?

Wanneer moet je eigenlijk te vaak poepen? Wie meer dan twee keer per dag moet poepen wordt gezien als iemand die snel overprikkelende darmen heeft. De darmen willen de onverteerde voedselresten snel uit het systeem persen. Te vaak poepen is in principe niet ongezond. Het kan wel gebeuren dat door het vake poepen er onvoldoende voedingsstoffen worden opgenomen. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te blijven drinken (vocht, water). De darmen halen veel vocht uit de voedselresten. Wie vaak moet poepen heeft daarom hoogstwaarschijnlijk vaak waterige ontlasting tot diarree.

Lees 3715 keer Laatst aangepast op woensdag, 13 januari 2016 16:24

Gerelateerd

 • Wat is de beste zithouding tijdens het poepen?

  Wat is eigenlijk de beste zithouding tijdens een bezoek aan het toilet? Zit jij goed op de wc? Een verkeerde zithouding kan schadelijke gevolgen hebben voor de blaas en anus. Je kunt bijvoorbeeld aambeien ontwikkelen. Wat is de beste houding tijdens het poepen en plassen? Ontdek in dit artikel de beste toilethouding tijdens het poepen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

5 reacties

 • Reactielink where to buy fleck 5600sxt woensdag, 08 april 2020 05:54 Geplaatst door where to buy fleck 5600sxt

  Hi there, just wanted to mention, I loved this
  blog post. It was funny. Keep on posting!

 • Reactielink Georgina maandag, 29 juli 2019 07:20 Geplaatst door Georgina

  I see you don't monetize redsect.nl, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month with new monetization method.
  This is the best adsense alternative for any type of website (they approve all
  sites), for more details simply search in gooogle: murgrabia's tools

 • Reactielink Withagen zondag, 12 augustus 2018 21:27 Geplaatst door Withagen

  Ik moet in de ochtend uren vaak 4 of 5 keer naar het toilet
  De eerste keer een norma ontlasting, daarna steeds kleine beetjes

 • Reactielink Sabrina dinsdag, 28 februari 2017 21:01 Geplaatst door Sabrina

  Ik ben dun en als ik iets eet dan poep ik het dan over ongeveer 3 a 4 uurtjes uit ik probeer dikker teworden maar het lukt mij niet

 • Reactielink Denis Wood maandag, 29 augustus 2016 17:21 Geplaatst door Denis Wood

  Heb last van vaker ontlasting per maar nette poep soms dairee maar vaker harder.
  Ben ook enorm af gevallen.
  Pijn klopt kramp in de onder maag zodra men poept gaat de pijn weg. Het komt met vlagen .
  Geen slijm
  Voel me ook niet beroerd of ziek
  Dokter heeft een afspraak met de internist gemaakt