20 november 2015

Hoe snel groeit je baard?

Hoe snel groeit de baard tot een volle baard? Hoe kan het dat sommige mannen een rode baard hebben en hoe kan het dat sommige mannen helemaal geen baard ontwikkelen? Wat moet je doen met open plekken in de baard en vinden vrouwen dat mannen met een baard aantrekkelijker zijn? In dit artikel wordt er antwoord gegeven op belangrijke baardvragen die elke man graag zou willen weten.

Baardhaar: hoe snel groeit dat eigenlijk?

Wil jij net als vele andere mannen graag weten hoe snel je baardharen groeien? Baardhaar komt in vele soorten en maten. De één heeft een volle baard terwijl de ander bijna geen haar heeft. Hoe kan dat eigenlijk? Baardhaar begint te groeien als jongens in de pubertijd komen. Onder invloed van hormonen gaan de baardharen groeien. Bij de één begint de baardgroei eerder dan bij de ander. De baard groeit per maand ongeveer anderhalf centimeter. Genen en leeftijd spelen een grote rol.

Baard laten groeien

De baard laten groeien is wat veel mannen graag willen. De baard staat immers symbool voor mannelijkheid. Het geeft je net dat extra mannelijkheid en misschien zelfs meer macht dan wanneer je geen baard hebt. Dit werkt psychologisch. De baard wordt gezien als mannelijk en mannelijkheid wordt doorgaans gezien als een vergroting van de macht. De baard is echter niet bij elke man gelijk gevormd en groeit ook niet bij alle mannen even snel. Factoren die een rol spelen zijn genen en leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe sneller de baard lijkt te groeien. Ook de vorm van de haar verandert als je ouder wordt. Daarnaast moet je ook rekening houden met grijze haren in de baard naarmate je ouder wordt. Genen spelen zoals gezegd ook een rol in de volheid van de baard.

Open plekken in de baard

Europeanen hebben doorgaans meer baardgroei dan Aziaten

Sommige mannen hebben zogenaamde open plekken in de baard. Dit betekent dat de baard niet overal even vol is. Er zijn zelfs plekken waar helemaal geen haargroei zal plaatsvinden. Op die plekken zitten dus geen haren en zal ook nooit iets gaan groeien. De baard kan ook stugger zijn op bepaalde plekken. Zo lijken de baardharen op de kin bij veel mannen stugger dan de baardharen op de wang en kaaklijn.

Rode haren in de baard

Hoe zit het eigenlijk met de kleur van de baard? Niet iedereen heeft namelijk dezelfde kleur baard als het haar dat op het hoofd groeit. Hoodfhaar kan bijvoorbeeld donkerbruin zijn, terwijl de baardharen rood van kleur zijn. De zogenaamde rode baard komt vrij vaak voor bij mannen. Een verklaring voor dit fenomeen is er niet. Wel denken sommige evolutionaire psychologen dat dit te maken heeft met de plek van de haargroei. Bij de meeste zoogdieren is het haar dat op de buik groeit lichter van kleur dan de haren die op de rugzijde groeien. De haren op je gezicht (de baardharen inclusief) zitten aan de buikzijde. Dit zou een verklaring kunnen zijn waarom de baardharen bij sommige mannen rood van kleur is.

Hoe snel groeit de baard gemiddeld?

Baardhaar groeit ongeveer een tot anderhalf centimeter per maand. Na een paar maanden heb je dus een bescheiden baardje. Baardgroei kan doorlopen van de hals naar borsthaar. Het lijkt vaak dat haar op het gezicht sneller groeit dan haar op je hoofd. Dat is echter niet het geval. Haar groeit praktisch overal even snel. Natuurlijk blijft haar op bepaalde plekken van je lichaam niet continue doorgroeien.

Hoe moet de baard verzorgd worden?

De mannelijke baard heeft speciale verzorging nodig om mooi en glanzend te blijven. Als je de baard niet goed verzorgd zul je dat snel merken. De baard kan gaan stinken en kan rommelig en vies ogen. Een onverzorgde baard oogt smoezelig. Het is daarom ook niet aan te raden om een baard te laten staan als je geen zin hebt om extra aandacht te besteden aan de baardgroei en aan het onderhouden van een baard. Speciale baardlotions zijn verkrijgbaar om de baard glanzend en verzorgd te houden. Het is ook belangrijk om de baard bij te houden. Dit betekent dat je af en toe moet gaan trimmen en te lange haren bij te gaan knippen.

Vinden vrouwen een man met baard aantrekkelijker?

Er zijn onderzoekjes geweest waarbij bleek dat vrouwen een man met een baard aantrekkelijker vinden dan mannen zonder baard. Er moet natuurlijk wel gezegd worden dat het gaat om dit moment. De perceptie van aantrekkelijkheid is dynamisch en kan snel veranderen. Als de man met baard veel gezien wordt kunnen vrouwen mannen zonder baard opeens weer aantrekklijker vinden. Daarnaast werden mannen met een korte baard of lichte baardgroei aantrekkelijker bevonden dan mannen zonder baard of mannen met een flinke baard.

Lees 4450 keer Laatst aangepast op woensdag, 13 januari 2016 16:27

Gerelateerd

  • Kaalheid bij mannen voorkomen en tegengaan

    Mannen die kaalheid ondervinden zijn vaak op zoek naar middelen die een kaal hoofd tegengaan of zelfs terugdraaien. Ongeveer de helft van alle mannen wordt op den duur kalend. Dit kan zich manifesteren bij de inhammen of de kruin. Wie op jonge leeftijd kaal wordt kan hier psychische schade aan ondervinden. Er zijn medicijnen verkrijgbaar die kaalheid tegengaan. Deze medicijnen zijn echter alleen op advies van de arts beschikbaar. Wat moet je doen om een kaal hoofd te stoppen? Is er reden tot paniek als er haren uitvallen? Help, ik word kaal!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

1125 reacties