27 november 2015

Kaalheid bij mannen voorkomen en tegengaan

Mannen die kaalheid ondervinden zijn vaak op zoek naar middelen die een kaal hoofd tegengaan of zelfs terugdraaien. Ongeveer de helft van alle mannen wordt op den duur kalend. Dit kan zich manifesteren bij de inhammen of de kruin. Wie op jonge leeftijd kaal wordt kan hier psychische schade aan ondervinden. Er zijn medicijnen verkrijgbaar die kaalheid tegengaan. Deze medicijnen zijn echter alleen op advies van de arts beschikbaar. Wat moet je doen om een kaal hoofd te stoppen? Is er reden tot paniek als er haren uitvallen? Help, ik word kaal!

Mannelijke kaalheid stoppen

Een kaal hoofd is iets waar veel mannen graag willen voorkomen. Een mooi bos haar straalt jeugidheid uit. Het straalt uit dat je gezond bent. Kaalheid straalt juist het tegenovergestelde uit. Veel mannen merken dat het haar op den duur dunner wordt. De haren op het hoofd kunnen uitvallen en er kunnen op den duur zelfs kalende plekken ontstaan. In de meeste gevallen ontstaan de kale plekken eerst in de inhammen en op de kruin van het hoofd. Het kan ook gebeuren dat eerst de kruin begint en later de inhammen. Mannelijke kaalheid is vervelend en kan het zelfvertrouwen van de man schaden. Wat kun je doen om dit proces te stoppen of terug te draaien?

Wat is kaalheid precies?

Testosteron speelt een rol bij haarverlies

Het verliezen van haar gebeurt bij ongeveer 50% van de Nederlandse mannen. Met het verliezen van haar wordt natuurlijk kaalheid bedoelt. Elke man verliest namelijk haar, dagelijkse zo'n 100 haren. Dit merk je niet en ga je ook niet zien aan de haardos. Men begint het uitdunnen van het haar te merken als er dagelijks (veel) meer dan 100 haren verdwijnen. Volgens specialisten begin je kaalheid pas echt te zien als er ongeveer 40% van al het haar is verdwenen. Kaalheid wordt niet veroorzaakt door het testosteron in je lichaam. Wel speelt testosteron in het haar een rol bij kaalheid.

Wie wordt kaal?

Niet elke man wordt kaal. Het heeft vooral te maken met genen. Ook heeft levenstijl te maken met een versneld proces van kaalheid. Mensen die roken en ongezond leven worden doorgaans sneller en eerder kaal dan mensen die gezond leven. Uiteraard kunnen mensen die heel gezond leven ook kaal worden. Met name hormonen spelen een rol bij het proces van kaal worden. Je kunt hier eigenlijk erg weinig tegen doen. Ook vrouwen kunnen kaal worden, al is dat een stuk zeldzamer dan bij mannen. Daarnaast maakt het ook uit welk ''ras'' je bent. Aziaten worden doorgaans minder vaak kaal dan Europeanen. Ook negroïde mensen worden minder vaak kaal.

Haartype

Volgens specialisten kun je op vrij vroege leeftijd al zien of iemand wel of niet kaal wordt. Met name het type haar maakt namelijk uit. Veel mensen merken dat het haar op de kruin anders is dan het haar aan de zijkant en de achterkant. Het haar aan de zijkanten is namelijk vaak stugger en dikker. Ook het haar op de achterkant is vaak dikker en voller. Het haar op de bovenkant kan dunner aanvoelen. Ook kan het haar springerig zijn en kan het zelfs een andere kleur aannemen. Dit zijn tekenen dat je op den duur kaal gaat worden. Het haar bovenop is bij vroegtijdige kaalheid vaak wat lichter van kleur. Ook is het dunner en minder glanzend. Het haar is oud, breekt snel en is van slechte kwaliteit.

Kaalheid voorkomen: maar hoe?

Hoe moet je die kaalheid nou voorkomen, stoppen of zelfs terugdraaien? Is het eigenlijk wel mogelijk om dit te bewerkstelligen? Volgens specialisten is dat zeker mogelijk. Er zijn twee middeltjes die werken. Het eerste middel heet Minoxidil en is verkijgbaar in de vorm van een lotion. Minoxidil is echter alleen verkrijgbaar op voorschift van een arts. Je kunt dit middeltje dus niet kopen bij de drogist. Volgens de statistieken helpt minoxidil bij ongeveer 80% van de mannen. Bij de overige 20% heeft het middeltje geen effect en komen de haren niet terug en blijft het proces van kaalheid doorgaan. Het tweede middeltje is verkrijgbaar in pil vorm en heeft als werkende stof finasteride. Ook finasteride is alleen verkijgbaar via de arts.

  • Mioxidil is een medicijn tegen haarverlies
  • Finasteride is in tablet vorm ook een medicijn tegen het kaal worden

Wanneer ga je naar de arts bij kaalheid?

Hoe kom je eigenlijk aan de middeltjes die iets kunnen doen tegen kaalheid? De eerste stap is altijd een afspraak maken met de huisarts. De arts kan jou alleen aan die middelen helpen. De vraag is echter: wanneer ga je naar de huisarts? Kaalheid kan leiden tot psychische schade. Mensen kunnen er onzeker door worden en schamen zich wellicht. Veel mensen voelen zich machteloos en worden angstig om meer haar te verliezen. Een volle haardos kan vervolgens een obsessie worden. Het is absoluut aan te raden om een afspraak te maken met de arts bij vroegtijdige kaalheid. De arts kan vervolgens medicijnen voorschrijven. 

Is een kaal hoofd aantrekkelijk?

Een kaal hoofd wordt doorgaans niet als aantrekkelijk bestempeld. Dit heeft te maken met de perceptie van kaalheid. Het wordt namelijk geassocieerd met een oud uiterlijk. Het is een teken van verval. Met name jonge mannen kunnen psychische schade ondervinden aan vroegtijdige tekenen van kaalheid. Ook de vorm van het hoofd kan veranderen (perceptie) als er kaalheid optreedt. Je moet dan denken aan het krijgen van een bol en rond gezicht. De meeste mensen vinden kaalheid dus niet aantrekkelijk.

Is er shampoo tegen kaalheid?

Er zijn verschillende bedrijven die claimen dat ze haaruitval kunnen stoppen. Natuurlijk is het nog maar de vraag of dit wel echt werkt. In de meeste gevallen is de werking speculatief. Vaak wordt er geclaimed dat caffeïne een positieve bijdrage kan leveren aan de kracht van het haar. De haren zullen langer blijven zitten. De werking van deze shampoo is nooit wetenschappelijk aangetoond. Als er al een werking zou zijn, dan is die werking zeer minimaal tot bijna verwaarloosbaar. Ook haarverdikkende middeltjes werken vaak niet tot nauwelijks. Als ze al werken is het effect slechts tijdelijk.

Kalende mannen: tot slot

Mannen die op jonge leeftijd kaal worden zijn vaak obsessief bezig met het krijgen van nieuw haar. Dit is niet natuurlijk niet zo gek: wat je niet meer hebt wil je graag terug! Helaas is dit bijna niet mogelijk. Toch zijn er wel medicijnen op de markt. Nadeel van deze medicijnen is dat ze alleen verkrijgbaar zijn via de arts en daarnaast hebben deze medicijnen ook bijwerkingen. Moet je je maar gewoon overgeven aan moeder natuur en je kaalheid accepteren? De wetenschap op het gebied van haaruitval blijft zich gelukkig ontwikkelen. Over een aantal jaren kan het best zo zijn dat het wondermiddeltje op de markt verkrijgbaar is. In de tussentijd is het goed om andere onderdelen van je lichaam extra aandacht te geven (ga bijvoorbeeld naar de sportschool!) en een kalend hoofd maar gewoon accepteren. Het is een cliché, maar schoonheid komt toch echt van binnen.

Lees 2901 keer Laatst aangepast op woensdag, 13 januari 2016 16:26

Gerelateerd

  • Hoe snel groeit je baard?

    Hoe snel groeit de baard tot een volle baard? Hoe kan het dat sommige mannen een rode baard hebben en hoe kan het dat sommige mannen helemaal geen baard ontwikkelen? Wat moet je doen met open plekken in de baard en vinden vrouwen dat mannen met een baard aantrekkelijker zijn? In dit artikel wordt er antwoord gegeven op belangrijke baardvragen die elke man graag zou willen weten.

Meer in deze categorie: « Hoe snel groeit je baard?

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

768 reacties